Zpět
|Blog

Sužují vaši firmu existenční problémy? Účetnictví vám ukáže, jak z krize ven

ucetnictvi

Prochází Vaše firma náročným obdobím? Pak to rozhodně neberte jako záminku k tomu, abyste zanedbávali administrativu kolem účetnictví a doufali, že na Vás nepřijde kontrola. Správně vedené účetnictví Vám totiž napoví, kudy z krize ven – a navíc Vám zajistí, že nebudete ke všem ostatním starostem řešit ještě pokutu od finančního úřadu.

Složitá situace ve Vaší firmě rozhodně není důvodem, proč svěřit vedení účetnictví někomu nezkušenému. V krizi totiž více než kdy jindy potřebujete mít dokonalý přehled o celkové finanční situaci své firmy a jistotu, že máte v pořádku veškerou administrativu.

PŘEHLEDNĚ VEDENÉ ÚČETNICTVÍ VÁM POMŮŽE PŘEKONAT KRIZI

Když se firmě nedaří podle Vašich představ, je čas na podrobnou analýzu pravidelných i jednorázových příjmů a výdajů, během které se neobejdete bez detailně zpracovaných podkladů od účetní. Na jejich základě se můžete kvalifikovaně rozhodnout, jakou strategii zvolit, aby se celá situace dostala co nejdříve opět do normálu.

Podrobná analýza silných a slabých stránek firmy Vám totiž umožní efektivně plánovat další kroky a s větší přesností předpovídat, kam povedou. Lépe tak vytvoříte krátkodobý i dlouhodobý plán, jak postavit svou firmu zpátky na nohy.

FINANČNÍ ÚŘAD NEBERE NA KRIZI OHLEDY

Je sice pravda, že musíte během krize omezit zbytečné náklady – ale ty za profesionálně vedenou administrativu k nim rozhodně nepatří. Pokud účetnictví odbudete a narychlo vyplníte formuláře s chybami, riskujete nemalou pokutu od finančního úřadu.

ucetni

Stačí, aby na Vás upozornila konkurence nebo aby se úředníkům zdála Vaše čísla podezřelá – například kvůli tomu, že se budou výrazně lišit od údajů z předchozích let nebo budou ukazovat dlouhodobou ztrátu. Namísto toho, abyste během krize omezili výdaje, budete muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy a věnovat vyřešení celé situace i svůj čas a energii.

SNIŽTE FIREMNÍ NÁKLADY NA ÚČETNICTVÍ TÍM, ŽE HO SVĚŘÍTE EXTERNÍMU ÚČETNÍMU

Má Vaše firma vlastní účetní oddělení? Využijte krizi jako příležitost k zamyšlení, jestli je to skutečně nutné. Většině malých a středních firem se totiž vyplatí předat účetnictví na externisty, kterým zaplatí pouze za odvedenou práci. Nemusí tak řešit náklady na technické a kancelářské vybavení, vzdělávání a administrativu spojenou se zaměstnáváním vlastní účetní.

PROFESIONÁLNĚ VEDENÉ ÚČETNICTVÍ JE VAŠÍM NEJLEPŠÍM POMOCNÍKEM

Přehledné vedení účetnictví je skvělým nástrojem, jak svou firmu úspěšně vyvést z náročného období. Když je svěříte do rukou externích odborníků s dlouholetou praxí, máte jistotu, že budete mít v rukou profesionálně zpracované údaje, ze kterých můžete vycházet při hledání optimálního řešení každé situace včetně té krizové.